Els marxants del mercat setmanal organitzen marxes lentes com a protesta pel nou model de mercat

Aquest dissabte, 22 de març, a la tarda, segons la dada facilitada pels marxants, 286 camions i furgonetes han participat en una marxa lenta pels carrers del municipi.

A mitja tarda s’han concentrat en el Camí Carretera Vella i, de manera rotatòria, han desfilat pel carrer Tramuntana, l’Avinguda de S’Agaró, l’Avinguda del Cavall Bernat i carretera de Circumval·lació.

Han lluït pancartes reivindicatives en els vehicles, fent sonar els clàxons contínuament.

Els marxants han explicat que tenen autorització per a repetir aquestes mobilitzacions el dissabte, 29 de març (en aquest cas una manifestació a peu pel centre de Platja d’Aro) i el 5 d’abril convocaran una nova marxa lenta amb els seus vehicles. I no descarten fer-ne més.

Els marxats lamenten les molèsties que ocasionen aquestes mobilitzacions a la població i visitants, però diuen que són necessàries per a defensar els seus drets i protegir els seus llocs de feina.

Jaume Riera, delegat de l’Associació Marxants del Maresme al mercat de Platja d’Aro i coordinador junt amb una taula de treball de les Associacions representatives dels marxants, ha explicat que s’han reunit amb l’Ajuntament per a intentar que el consistori canviï de parer sobre el nou model de mercat que s’ha d’implantat a partir de l’octubre, però “l’Ajuntament és ferm en la seva decisió i no vol col·laborar”.

Riera diu que en l’última reunió “l’Ajuntament s’ha reafirmat en la seva intenció de tenir un mercat més reduït, amb més producte de proximitat, amb més qualitat i més atractiu”.

“Encara que diguin que empatitzen amb les 70 famílies que perdran la seva plaça i lloc de feina en el mercat dels divendres a Platja d’Aro, l’objectiu de l’Ajuntament és aprofitar les circumstàncies actuals per substituir aquestes parades per un pàrquing i així tenir content a un sector de comerciants del municipi que es queixen que no tenen pàrquing per als seus clients”, ha afegit Riera, el qual creu que “amb aquesta jugada, no només sortiran perden els marxants sinó la població, perquè a la curta o llarga només es quedaran amb quatre parades de fruita i potser ni això”.

Els marxants també estan fent una recollida de firmes. Actualment, ja n’han recollit més de 2.000, segons Riera, una àmplia mostra del suport popular que tenen els marxants.

Les protestes dels marxants van començar a finals de febrer. Amb aquestes accions volen expressar la seva oposició a la decisió de l’Ajuntament de no renovar amb una pròrroga exprés a cada marxant per 15 anys més i obrir una concurrència competitiva pública oberta a tothom que això comportarà la reducció de setanta famílies en el mercat.

S’oposen en el nou reglament perquè preveu l’adjudicació dels llocs per concurs i una important reducció del nombre de parades, passant de les 157 actuals a 87, incloent-hi les parades d’alimentació. També lamenten que les parades que hagin complert el reglament no tinguin el seu lloc de venda assegurat.

El col·lectiu de marxants admet que la situació actual del mercat s’ha de revisar perquè s’ha sobredimensionat i no funciona d’acord amb els màxims estàndards de qualitat que es mereix, però demanen consens en el consistori sobre els punts esmentats anteriorment perquè afectarà moltes famílies. Reclamen que es prorroguin les llicències actuals 15 anys més i que la reducció es faci de mica en mica, aplicant el reglament nou estrictament a les parades que no compleixin els requisits. “Si l’Ajuntament hagués aplicat el reglament en el seu moment, no s’hagués arribat a la situació actual”, ha refermat Jaume Riera.

El nou reglament del mercat de venda no sedentària l’Ajuntament va aprovar-lo en el mes de gener amb el suport de tots els grups municipals, excepte l’abstenció de Vox.

Posició de l’Ajuntament

La regidora de Promoció Econòmica, Imma Gelabert, recorda que el nou reglament no és una iniciativa municipal, sinó una normativa d’àmbit europeu i catalana que s’ha de començar a aplicar a partir del 7 d’octubre. A partir d’aquest dia finalitzarà la vigència de la majoria de les autoritzacions per a l’exercici de venda no sedentària i els consistoris poden donar per extingides les autoritzacions o poden prorrogar-les.

En el cas de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró s’ha apostat per extingir-les totes per a impulsar un nou model de mercat, amb menys parades, on es garanteixin els màxims estàndards de qualitat, es doni valor al producte de proximitat, no hi hagi falsificacions, sigui un mercat dimensionat a les necessitats de tot l’any i que ofereixi una zona més àmplia d’aparcament.

Per aquest motiu, pròximament s’haurà d’iniciar un procediment de concurrència al qual pot optar qualsevol explotador.

La regidora entén la preocupació dels marxants, però diu que la nova regulació no preveu que es puguin tenir en compte criteris d’antiguitat, ni grau de compliment de la normativa local fins a l’actualitat, etc. I que l’única sortida, amb el model que vol implantar l’Ajuntament, és obrir un procediment de concurrència en el qual es poden presentar els marxants actuals i de nous. A partir d’aquí, s’estudiaran totes les peticions d’autoritzacions i es definirà el nou model de mercat dels pròxims anys.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

Slide to verify

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.