Els pastissers preveuen que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024.
Pel que fa a tendències, el de massapà i fruita confitada continua sent el preferit pels consumidors, seguit molt de prop pels de nata o nata i trufa. Els preus oscil·len entre els 20 i els 50 euro. “És una diada que no falla mai: l’alegria del tortell, reunir la família i entregar els regals”, expliquen els pastissers.
En una diada tan tradicional, on cada vegada proliferen més productes industrials, els pastissers defensen també el valor del producte artesà de qualitat.
També la fruita confitada és un element clau per als pastissers. “És fruita de veritat que es confita bullint-la amb aigua i sucre. Si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc. En els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata”, asseguren des del gremi.
El sector recorda que el tortell de Reis artesanal és un producte que comporta entre sis i vuit hores de feina i que es cou només unes hores abans de menjar-lo. Per a preparar-lo es comença fent una massa de brioix amb massa mare farina de força, llevat fresc, ous frescos i mantega.
Quan la massa està a punt, s’estira i es farceix amb el massapà, el rei i la fava, s’enrotlla, se li dona forma circular i s’hi col·loca la fruita confitada. El procés acaba aquí i es reprèn la nit de Reis, quan es comencen a enfornar els dolços.
L’origen del tortell i la sorpresa
Es creu que l’origen del tortell de Reis es troba en les festes d’hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III dC quan s’hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat. A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d’or i, des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es convertiria en una figureta. A Catalunya, la tradició de menjar tortell de Reis és força recent i es va implantar a Catalunya a principis del segle XX. La seva popularitat va anar augmentant, empès per l’atractiu de la sorpresa que amaga per als més petits.
(font: Informatius RPA i ACN)