El Govern català vol que el nivell C2 de català sigui un requisit per accedir a la docència a partir del curs 2025-26. Així ho va establir el Decret del règim lingüístic –actualment suspès de forma cautelar pel TSJC-, que vol reforçar el català a l’escola en diferents fronts, un dels quals és el nivell lingüístic del professorat.
Segons dades que publica aquest dimecres l’Agència Catalana de Notícies, ara mateix només acredita el C2 el 25% de l’actual plantilla docent, siguin funcionaris, interins, substituts o personal laboral. El tenen el 29,2% dels professors de secundària i tan sols el 21% dels mestres de primària.
A la primària són poc més de 10.000 sobre un total de 48.000 els que el tenen, és a dir un 20%. A la secundària el percentatge s’eleva una mica, fins a gairebé el 30% dels ensenyants (13.209 de 45.228).
Al Baix Empordà
En el Baix Empordà, el 26,9% del professorat disposa del nivell C2 de català. A la comarca hi ha 1.913 docents, d’aquests el 22% a primària tenen el nivell superior de català, mentre que a secundària és superior, el 32,7%.
Territorialment, hi ha fins a tretze comarques situades per sota del 25% de professors amb C2, la mitjana catalana.
Les comarques de Ponent, al llindar del 50%
A excepció del Lluçanès, no hi ha cap altra comarca on se superi el 50% de professorat amb nivell C2. Les que més s’hi apropen són el Pla d’Urgell (49%), el Segrià, les Garrigues, Alt Urgell, Segarra, Pallars Jussà i la Noguera, tots per sobre del 40%, totes a les Terres de Ponent. Les Garrigues és l’única comarca on sí que se supera el 50%, pel que fa a professors de secundària amb el C2 (un 53,6%)
L’excepció a totes és el Lluçanès, on es produeix el fet únic que el 100% dels seus docents tenen el C2. Ara bé, en nombres absoluts, es tracta d’una comarca on exerceixen tan sols 22 professors de primària, en 6 municipis.
Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, destaca entre les ciutats mitjanes i grans
Entre els municipis de més de 10.000 habitants, la capital del Pla d’Urgell, Mollerussa, és la ciutat catalana amb una major implantació d’aquest títol lingüístic als centres educatius, amb més del 50% del professorat. La segueixen Balaguer i també Lleida, amb un 46% del total. Encara a Ponent, Tàrrega en té un 35%.
Més enllà de Ponent, també destaquen municipis com Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Tortosa, Berga i Valls, totes per sobre del 35%. Amb entre un 30% i un 35% de professorat amb el C2 apareixen ciutats i viles com Girona, Vic, Reus, Banyoles, Santa Coloma de Farners, La Bisbal d’Empordà, l’Escala, Salou o La Ràpita.
La mesura només afectarà en els professors que s’incorporin a partir del curs 25-26
El Govern va recórrer, aquest dimarts, 17 de juliol, la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret on s’inclou l’obligatorietat de tenir el C2 entre els nous docents a partir del curs 25-26.
Si s’acaba aplicant el decret de règim lingüístic a les escoles i instituts, a partir del curs 2025-26 aquests baixos percentatges augmentaran, perquè totes les noves contractacions tindran com a requisit que els professionals disposin del coneixement superior, nivell C2, oral i escrit, de la llengua catalana. Aquest és precisament un dels propòsits d’aquesta norma, elevar el nivell lingüístic dels docents de centres educatius d’ensenyament no universitari.
A més, el text concreta que els docents en actiu que vulguin promocionar o exercir en diferents rols, com per exemple per ser director o inspector, hauran d’acreditar el C2 a partir del curs 2027-2028. El text afegeix, però, que això serà així “si així ho determina el departament competent en matèria educativa”.
(font: Informatius RPA i ACN)