La 41a Cantada d’Havaneres de Platja d’Aro, aquesta nit, amb Port-bo, Les Anxovetes i Arjau

La Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna de Platja d’Aro se celebra aquest dissabte, 13 de juliol, a partir de les 22.30 h, a l’escenari de Cavall Bernat a la Platja Gran.

La 41a edició aplegarà els grups amb Port Bo, Les Anxovetes i Arjau. L’accés és lliure i gratuït, i s’ofereix servei de cadires sense numerar per al públic assistent. També es pot adquirir el mocador commemoratiu de la vetllada i un got de cremat (2 euros).

Amb més de quatre dècades d’història, la Cantada de Platja d’Aro és una de les més antigues, tradicionals i reconegudes de la Costa Brava.

El concert repetirà la fórmula d’actuació dels grups d’altres anys, pujant a l’escenari dues vegades, cantant quatre peces en cada part, i interpretant un total de 24 cançons. El punt final és l’actuació conjunta de les tres formacions per interpretar els clàssics populars La Bella Lola i El Meu Avi. Les actuacions són presentades per Francesc Sánchez Carcassés, comunicador i reconegut expert en el món de l’havanera, que també n’és el coordinador musical.

La Cantada es retransmet en directe per Televisió Costa Brava i per La Xarxa+.

Com a complement, a l’extrem nord del Passeig Marítim, a tocar de la zona de l’actuació, s’hi celebra el 16è Mercat d’Estiu (19-0.30 h) amb diverses parades de productes alimentaris i d’artesania.

PORT BO

El grup va néixer l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint acompanyat al piano per Frederic Sirés autor de la popular l’havanera La gavina. El grup, juntament amb altres amants del gènere, és l’impulsor de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. A més a més de participar en les cantades més importants de Catalunya, ho han fet també a Mondragón, Donostia, Bilbao, Torrevella, Mallorca, Menorca, Perpinyà, Cotlliure, Luxemburg, Amsterdam, Zuric, Hessel i La Havana.

Ha enregistrat 23 discs amb més de 220 temes diferents. El repertori heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc. L’any 2022, Lluís Bofill (segona veu i guitarra) i Xavi Jonama (veu baixa) prenen el relleu a l’Irineu “Mineu” Ferrer i Carles Casanovas (que continua a la direcció musical) i que juntament amb Pep Nadal segueixen la proposta del grup de continuar amb aquest cant popular que ha esdevingut tradicional, portant als escenaris aquelles tonades que inicialment es cantaven a la taverna ara acompanyades de noves cançons que enllacen amb la manera de fer dels avantpassats.

LES ANXOVETES

Les Anxovetes són un grup d’havaneres nascut l’estiu del 2013 a Girona. Cantat íntegrament en femení, està format per Tona Gafarot (veu greu), Montse Ferrermoner (veu aguda/mitja) i Marta Pérez (veu aguda/mitja), així com el contrabaixista Xevi Pasqual, el guitarrista Salva Gallego i el tècnic de so Xevi Salvatella, els seitons del grup. Anxovetes i seitons fereixen un repertori d’havaneres clàssic i tradicional.

Les Anxovetes, que aquest estiu celebren 10 anys de trajectòria als escenaris, han publicat cinc discs: En fresc (2015), En sal (2017), (d)ones (2018), En llauna (2019) i En escabetx (2023). Al llarg de la seva discografia hom hi troba havaneres clàssiques, havaneres pròpies, alguna sardana, algun valset mariner, i fins i tota alguna rumba-havanera.

ARJAU

Nascut com a duet format per Jordi Grau (baríton) i Jordi Rubau (tenor i guitarra), una opció atrevida i atractiva musicalment, i que tornava als inicis de l’havanera, amb unes primeres actuacions entre els anys 1995 i 1997. A partir de llavors han participat en les cantades més importants de Catalunya i han actuat arreu de l’Estat espanyol i també a Cuba, als Països Baixos o Escòcia. L’any 2012 s’incorporava al grup Xiqui Ramon, que un cop retirat dels escenaris l’any 2017 el va substituir Josep Maria Batlle.

En aquests anys han gravat cinc discs: Cants de Cuba, sons de Calella (2006), Havana 12 anys (2009), Dosmésun (2013), Paraules (2015) i ADN Arjau 25 anys, diari de bord (2021). El 2012 col·laboren amb el cantant de trap Lildami, posant música a la seva lletra de l’havanera Ramiro; i en el seu darrer enregistrament també hi ha dues versions acompanyades per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya; i el 2023, juntament amb Xiqui Ramon, Pere Fort i Glòria Cruz, graven Gaudint Bastons, un recull de cançons -algunes gairebé desconegudes- d’un dels autors més prolífics del gènere, Josep Bastons.

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.