El Grup de Natura Sterna denuncia la mort d’un altre duc electrocutat a Castell d’Aro

En menys d’un any s’han localitzat morts 5 ducs al Baix Empordà, 4 electrocutats a les línies elèctriques i 1 atropellat

Aquest dimecres ha aparegut un duc (Bubo bubo) electrocutat a la línia elèctrica que passa a tocar del nucli urbà de Castell d’Aro, davant de can Sitjà. Amb aquest ja són 5 els ducs trobats morts al Baix Empordà en menys d’un any: 4 electrocutats a les línies elèctriques i 1 atropellat, xifra a la qual s’ha d’afegir una òliba (Tyto alba) xafada a la C-31 al seu pas per Santa Cristina d’Aro el 15 de juliol.

El Grup de Natura Sterna, que lidera el seguiment del duc al Baix Empordà, torna a denunciar, un cop més, la xacra que representen tant les infraestructures de distribució elèctriques d’arreu del territori com la falta de passos de fauna i mesures correctores a les principals carreteres de la comarca, especialment a l’autovia C-31. Segons els estudis de l’entitat, en els darrers 20 anys les electrocucions són la principal causa de mortalitat del duc al Baix Empordà, mentre que més d’un 75% del total de les morts són provocades per activitats humanes evitables. Cal remarcar, a més, que el 77% dels polls recuperats moren abans del primer any de vida i a menys de 10 km de distància del niu. El duc mort aquest dimecres, sense anar més lluny, era el mascle de la mateixa parella que el setembre de l’any passat va veure electrocutat el pare i els seus dos polls. De les 4 parelles històriques de ducs comptabilitzades fins ara a Santa Cristina d’Aro, a més, ja només en queda un exemplar.

Actualment els Agents Rurals, els diferents Centres de Fauna repartits per Catalunya i la Fiscalia de Medi Ambient aixequen acta per tal de quantificar i monitorar aquestes incidències i per advertir a les companyies elèctriques perquè prenguin mesures correctores. El Grup de Natura Sterna reclama més que mai la urgència d’aquestes mesures, al mateix temps que assenyala que les intervencions aïllades realitzades per Fecsa Endesa a la Vall del Ridaura resulten clarament insuficients davant la magnitud del problema: és necessària una actuació immediata, global i conjunta sobre la xarxa elèctrica de la Vall d’Aro i del Baix Empordà per aturar el perill imminent d’extinció local del duc i d’altres aus rapinyaires amenaçades.

(Fotografia: Grup Natura Sterna)

Hola 👋
Benvingut al diari digital

de Ràdio Platja d'Aro.

Subscriu-te i rep les últimes notícies a la teva bústia, cada dia.

No enviem correu brossa! Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Comparteix

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Mou la fletxa a la dreta

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.